Friday, June 1, 2007

Αντιμετωπίζοντας γνωστικές δυσλειτουργίες(cognitive dysfunction) που έχουν σχέση με ψυχιατρικές ασθένειες.

Φανταστείτε για μια στιγμή πως θα ήταν να ξυπνούσατε ένα πρωί και να μη μπορούσατε να σκεφτείτε καθαρά, να συγκεντρωθείτε και να θυμάστε καινούριες πληροφορίες. Να πηγαίνετε στη δουλειά με όρεξη να είστε δημιουργικοί αλλά να μη μπορείτε να συγκεντρωθείτε και μετά από λίγο να τσαντίζεται το αφεντικό σας επειδή δεν φέρνεται εις πέρας εργασίες και επειδή ξεχνάτε πράγματα.

Οι άνθρωποι να φαίνεται ότι μιλούν γρήγορα και εσείς να μην καταλαβαίνεται καθαρά τι λένε ή τι θέλουν. Η αυτοεκτιμησή σας αρχίζει να χάνεται και οι σχέσεις σας με τους συγγενείς και φίλους να αρχίσουν να διαλύονται.

Αρχίζετε να αμφισβητείται τις ικανότητες σας και την αντίληψη σας για τον κόσμο γύρω σας. Αρχίζετε να φοβάστε τους άλλους και να αποσυρόσαστε από τις κοινωνικές δραστηριότητες. Όσο περνάει ο καιρός αρχίζετε να χάνεται την ελπίδα ότι θα επανακτήσετε τις ικανότητες σας και ότι το μέλλον σας θα είναι καλύτερο.

Αυτά είναι ορισμένα πράγματα που μπορούν να συμβούν σε άτομα που αντιμετωπίζουν γνωστικές δυσλειτουργίες.

Γνωστικές δυσλειτουργίες και ψυχικές ασθένειες.

Οι ψυχικές ασθένειες επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους, αλλά αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι είναι ότι αυτές δεν προκαλούν μόνο συναισθηματικά προβλήματα – προκαλούν και γνωστικές δυσλειτουργίες. Το άτομο που πάσχει από μια ψυχική ασθένεια μπορεί να δυσκολεύεται να σκεφτεί καθαρά, να δίνει προσοχή και να θυμάται.

Τι σημαίνει ο ορός γνωστικές-νοητικές λειτουργίες.

Αναφέρεται στις δεξιότητες σκέψης, στις διανοητικές δεξιότητες που μας επιτρέπουν να παρατηρήσουμε, να αποκτήσουμε, να κατανοήσουμε και να απαντήσουμε στις πληροφορίες. Αυτές περιλαμβάνουν τις ικανότητες να δίνουμε προσοχή,να θυμόμαστε, να επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες, να λύνουμε προβλήματα, να οργανώνουμε και να αναδιοργανώνουμε τις πληροφορίες, να επικοινωνούμε και να πράττουμε βάσει των πληροφοριών.
Οι γνωστικές δεξιότητες είναι διαφορετικές από τις ακαδημαϊκές δεξιότητες.Οι ακαδημαϊκές δεξιότητες αναφέρονται σε γνώσεις πάνω σε τομείς όπως μαθηματικά, ιστορία. Οι γνωστικές δεξιότητες αναφέρονται στις νοητικές δυνατότητες που χρειάζεσαι για να μάθεις τα ακαδημαϊκά αντικείμενα, και πιο γενικά το να λειτουργείς στην καθημερινή ζωή.


............

Συνεχίζεται και θα παραθέσω κα το άρθρα που με βοηθάνε να γράψω το παραπάνω κείμενο.

12 comments:

Urfurslaag said...

Νίκο, αναρωτιέμαι, έχεις σκεφτεί τα δώρα που φέρνει μαζί της η "τρέλα"; Τα "καλά" που υπάρχουν μέσα στα "κακά" των ψυχικών ασθενειών;

Σκέφτομαι τα δώρα της διπολικής διαταραχής στην περίπτωση μου...είναι πολλά.

Υπάρχουν αντίστοιχα "δώρα" στην σχιζοφρένεια;

keep_walking said...

Χμμμ δωρα δεν νομιζω...σιγουρα αγαπαω αυτο που ειμαι αλλα πολλες φορες αναρωτιεμαι και πως θα ηταν χωρις αυτην.
Το μονο δωρο ισως θα μπορουσα να το χαρακτηρισω ετσι ηταν παλια οταν ημουν σε περιοδους απολυτης μοναξιας μου κρατουσε "συντροφια" η ψυχωση αλλα δεν μπορω να το πω και δωρο μιας και με πονουσε ιδιαιτερα.
Τωρα κατω απο την επιτυχημενη φαρμακευτικη αγωγη των 30 mg abilify ειμαι εχει φυγει η ψυχωση αλλα εχω αποκτησει και τις παρεες μου.
Σιγουρα εχω τα προτερηματα μου και τα ελλατωματα μου ως ανθρωπος αλλα δεν νομιζω καποιο προτερημα να ερχεται απο την σχιζοφρενεια.
Τεσπα ειμαι αυτος που ειμαι και δεν θα ηθελα να ειμαι κατι αλλο...και αυτο μετραει.

Urfurslaag said...

:)

keep walking...

Anonymous said...

Νικόλα καλορίζικο το blog εύχομαι πολλές επισκέψεις και εποικοδομητικές. Δημητριος38

Anonymous said...

Γειά σου Νίκο, σε συγχαίρω για το θάρρος που βρήκες να γράψεις το blog και σου εύχομαι μια ευτυχισμένη ζωή. Για μας τους πάσχοντες υπάρχει ενα άδικο κοινωνικό στίγμα και λυπάμαι γι'αυτο. Μακάρι μέσω της τεχνολογικής ανάπτυξης που βιώνουμε στον σύγχρονο κόσμο να ανθίσει και η κοινωνική αποδοχή των αδικημένων. Το internet έχει γεφυρώσει πολιτισμούς και κουλτούρες και ελπίζω να κάνει το ίδιο και σε άλλους τομείς. Ζητάω πολλά μάλον...

Anonymous said...

Θα παρακαλούσα να συνεχίσεις το κείμενό σου,όσο πιο σύντομα γίνεται!Νομίζω πως πέρασα από τέτοια φάση...

Spyros said...
This comment has been removed by the author.
Athens Siblings said...

http://www.chovil.com/

κοίτα και αυτό το link
θα πάρεις ιδέες

spyros

Anonymous said...

Έπεσα στα χέρια ειδικών που με απροσανατόλισαν και με ξεπουπούλιασαν οικονομικά.

Έχω μια κόρη 14 ετών που έχει μαθησιακές δυσκολίες. Δεν γράφει στραβά ή ανάποδα, διαβάζει κανονικά, δεν μπορεί να μάθει/ αποστηθίσει/ συλλέξει σημαντικά στοιχεία/ συνοψίσει/ επιλέξει κυριότερά του (ο,τιδήποτε φανταστείτε) μπροστά σε μια σελίδα βιβλίου του σχολείου, κυρίως ιστορίας ή γεωγραφίας.
Λόγω της δυσκολίας της σε κάθε σχολείο επιλέγει να κάνει παρέα μόνο με προβληματικά/ παραβατικά παιδιά και μας φέρνει πάντα μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα που μας σπρώχνουν σε απελπισμένες πράξεις (αλλαγή σχολείου, αλλαγή "ειδικών" κλπ). Ότι χαρίσματα έχει φροντίζει με κάθε τρόπο να τα εξαφανίσει, προκειμένου να μη διαφέρει στην προβληματική φίλη της (φρόντισε να ξεχάσει τα πορτογαλικά της, αποπειράται να κάνει το ίδιο στα γαλλικά της, στράβωσε τα μπροστινά της δόντια για να βάλει σιδεράκια όπως η φίλη της, καθόταν με τα γόνατα να συγκλίνουν προς τα μέσα και να ενώνονται ώστε να στραβώσουν ενώ η ίδια παλιάέτρεχε με τα δυνατά πόδια της σαν δρομέας, προσπαθεί σε πάρτυ να τρώει τούρτα ενώ τη σιχαίνεται κλπ).

Έχει μεγάλη κλιση στο μπαλέτο και στο πιάνο (όπου μαθαίνει και προετοιμάζει περισσότερα από ότι της δίνεται κλπ) Μακάρι να υπήρχε ένας κόσμος που να μπορούσε να αξιοποιήσει αυτά τα ταλέντα χωρίς να χρειάζονται και οι λοιπές γνώσεις. Δυστυχώς έχω παρακολουθήσει προφορικές εξετάσεις του ΑΣΕΠ για πρόσληψη καθαριστριών από το δημόσιο και για λόγους συναγωνισμού τις ρώταγαν τι γνωρίζουν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Οι θεραπευτικές εισηγήσεις των ειδικών στα χέρια των οποίων έπεσα και με αφαίμαξαν ήσαν (δεν είναι όλες οι απόψεις του ίδιου ατόμου):

- Δεν έχει δυσλεξία (Λες και υπάρχει ένας διαχρονικά ισχύων ορισμός της δυσλεξίας.Και εγώ είχα δυσλεξία τα χρόνια μου και την αντιμετώπισαν με το ξύλο και τον εξευτελισμό).

- Θα ασχοληθούμε με την προσωπικότητά της μόνο. (Δεν μου απαντάνε όμως στο ερώτημά μου "Δέστε δημοσίευμα της Καθημερινής υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι για να μαθαίνουν τα δυσλεκτικά παιδιά. Γιατί αυτές τις μεθόδους να τις ανακαλύψουμε εμείς -μαζί με τους κατάλληλους ειδικούς - όταν η κόρη μου θα είναι 26 ετών και όχι τώρα;

- Αφήστε τη να μείνει στην ίδια τάξη. Καλό θα της κάνει( Όμως εγώ έχει διαβάσει διάφορα βιβλία και άρθρα για τη δυσλεξία, και πουθενά δεν λέει ότι θεραπεύεται με το να μείνει το παιδί στην ίδια τάξη).

- Πηγαίνετε στον τάδε που είναι ειδικός στο να προετοιμάζει δυσλεκτικά παιδιά στο σχολείο και στο τέλος τους περνάει η δυσλεξία. Πήγα και πέρασα τη χρονιά με άθλιες συνθήκες. Ο ειδικός κάθε φορά απήύδηζε προσπαθώντας να της μάθει κάτι, δεν τα κατάφερνε, έλεγε ότι η κόρη μου κουράστηκε και "έχει κατεβάσει τα ρολλά" και μου έδινε μερικές σελίδες γεμάτες με κείμενο το οποίο εγώ ο μή ειδικός θα αναλάμβανα να της τα περάσω στο μυαλό -σαν να ήταν ένα φάξ - προτού κοιμηθεί το βράδυ.

- Να κάνετε οικογενειακή θεραπεία. Εσείς η κόρη σας και η γυναίκα σας. Θα είμαι εγώ και ένας άλλος συντονιστής. Γιατί ο άλλος (ο μπακαλόγατος); Γιατί έτσι γίνεται η ομαδική θεραπεία. Μπορείτε κυρία μου να μου δείξετε σε ένα από τα βιβλία της ομαδικής θεραπείας που έχετε στη βιβλιοθήκη σας να αναφέρει ότι θα υπάρχει και δεύτερος θεραπευτής; Έτσι γίνεται στην Ελλάδα. Και τι με αυτό; Και στη Βραζιλία σε ορισμένες περιοχές κάνουν βουντού. Πόσο θα κοστίσει; 140 η συνεδρία (70 αυτή και 70 ο ειδικευόμενος μπακαλόγατος). Τι λέτε κυρία μου;(Και η θεραπεύτρια καπνίζει σαν φουγάρο μπροστά στην κόρη μου χωρίς να ζητάει συγγνώμη ή άδεια, παρόλο που απαγορεύεται από το Υπουργείο Υγείας. Σκέψου να προστεθεί και ο μπακαλόγατος που να καπνίζει τσιμπούκι!)
- (στη γυναίκα μου) Να μετάσχετε σε ομαδική θεραπεία (σε ένα κατερειπωμένο σπίτι). Θα είναι γονείς παιδιών; Όχι αποκλειστικά, μπορεί μερικοί να είναι γονείς αλλά μπορεί και να μην είναι. Θα το σκεφτώ. Προτού φύγετε, παρακαλώ να με πληρώσετε. 150 Ευρώ. Θα σας ετοιμάσουμε την απόδειξη την επόμενη βδομάδα, να τη ζητήσετε από την κυρία Βάνα.

- Δεν έχει μαθησιακά προβλήματα. Είναι ιδιοφυϊα η κόρη σας. Εσείς οι γονείς έχετε πρόβλημα. Θα πρέπει να κάνετε ατομικές θεραπείες ο καθένας σας. Και η κόρη μας; Η κόρη σας δεν έχει τίποτα. 120 Ευρώ. Θα μου δώσετε απόδειξη; Όχι, δεν δίνω αποδείξεις, είμαι πανεπιστημιακός. τότε και εγώ δεν πληρώνω. Μα μου φάγατε την ώρα.. Λυπάμαι. Ωραία θα σας δώσω απόδειξη για 30 ευρώ. Τότε και εγώ θα σας πληρώσω 30 ευρώ.

Σας παρακαλώ, μπορείτε να μου δώσετε κάποια κατεύθυνση ως προς το τι να κάνω; Η κόρη μου με τόσες επισκέψεις και τέτοια παραπληροφόρηση δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει. Ακόμα και αν είμαστε φοβεροί εγκληματίες η γυναίκα μου και εγώ (φανταστείτε με να είμαι σαν τον Αυστριακό!), πάλι υπάρχει υποχρέωση των ειδικών να τη βοηθήσουν σήμερα και όχι όταν γίνει 26 ετών. Οι ειδικοι της έχουν βάλει στο μυαλό ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις μας και γι' αυτό εκείνη δεν μπορεί να μάθει τη μετάφραση των Αρχαίων.

Φυσικά (στην Ελλάδα πάντα έχουμε συμβουλές και επιχειρήματα) μπορεί να πεί κανείς «γιατί δεν πάτε σε κάποιο ειδικό κέντρο του δημοσίου για τα παιδιά που έχουν μαθησιακά προβλήματα;» Σε αυτούς τους φορείς αν δοκιμάσετε να τηλεφωνήσετε για να κλείσετε ραντεβού, θα πάρετε την απάντηση ότι έχετε σειρά προτεραιότητας για να σας δουν μετά από ένα χρόνο. Δοκιμάστε!

Αν προσφύγετε στο Συνήγορο του Πολίτη σας απαντούν ότι α) "ναι μεν η ιατρική περίθαλψη είναι συνταγματικό σας δικαίωμα, αλλά εδώ υπάρχει αντικειμενική αδυναμία, όπως δηλώνουν οι συγκεκριμένοι φορείς", β)"μπορείτε να κάνετε αγωγή αποζημίωσης κατά του δημοσίου για παραλείψεις των οργάνων του, με βάση το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα εάν θεμελιώσετε τη βλάβη που υπέστη η κόρη σας από την παράλειψη...

Η αγωγή εκδικάζεται μετά από 3 1/2 με 4 χρόνια και αν υπολογίσουμε ότι στην καλύτερη περίπτωση κερδίσετε, το δημόσιο θα κάνει έφεση και αναίρεση οπότε μπορείτε να έχετε την απόφαση που θα σας δικαιώνει τελεσίδικη μετά από 7-8 περίπου χρόνια.

Βέβαια δεν είναι εύκολο να έκτέλέσετε απόφαση κατά του δημοσίου, οπότε μπορείτε να προσφύγετε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο), αλλά θα πρέπει να προσέξετε να ασκήσετε την προσφυγή εντός 6 μηνών από την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης (μετά από αναίρεση κλπ). Η εκκρεμοδικία κρατάει περίπου 8-10 χρόνια και μάλλον θα κερδίσετε την υπόθεση με μια συμβολική αποζημίωση, εκτός αν στο μεταξύ ο αρμόδιος φορέας αποφασίσει να καλέσει την κόρη σας για εξέταση..".

Unknown said...

Keep σου εύχομαι καλή επιτυχία.... εύχομαι να σου πάνε όλα καλά στο blog σου αλλά και στη ζωή σου.
Είσαι σπάνιος άνθρωπος :)

bee

Anonymous said...

affirmative module deliberately ratified peppers objectively ratio ethic nromano mumford undertaking
lolikneri havaqatsu

Anonymous said...

Γεια σου Νίκο, είμαι συνονόματος με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής - υπερκινητικότητα, και έχω παρατηρήσει ότι και πολλά άτομα με αυτή την διαταραχή βιώνουν "γνωστική δυσλειτουργία" αν και σε μικρότερο βαθμό.
Δυστηχός δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο ίντερνετ σχετικά με αυτό το σύμπτωμα στην ΔΕΠ-Υ αλλά μόνο γενικόλογα.

Ήθελα να σου ζητήσω αν μπορείς να μου δόσεις κάποιες πληροφορίες παραπάνω έστω και απλά για το σύμπτωμα αυτό στην σχιζοφρένεια.

www.adhdforum.gr